Régóta járt már egy hölgy a feleségem kozmetikájába, aki kétségbeesetten kérdezte tőle mindig, hogy hozhatja-e gyakrabban a barátnőjét, mert neki mindig jót tesz, lélekben is az ilyen felfrissülés. Nem értettük miről van szó. Népszerű a feleségem biznisze a környéken, ultrahangos kezeléseket, és orvoskozmetikai termékeket használva is dolgozik, ettől egy kicsit pedig a konkurencia előtt jár errefelé, de ilyen gyakorisággal eddig még senki sem akart bejelentkezni hozzá.

Aztán eltűntek, mindketten. Azt tippeltük, túl intenzív volt az éjszakai élet, a bulizás, és megcsömörlöttek. Azóta sem jöttek szemöldökfestésre, arctisztításra, semmire, mígnem a barátnőjét is korábban invitáló páciens, Enikő épp pár napja került újra elő. A sztoriban voltak olyan elemek, amik egyeztek a tippjeinkkel, hogy mi történhetett velük, de a dolog súlyosabb volt összességében, mint gondoltuk. A bulizás nem az elmúlt időszakban volt nagy baj, hanem azelőtt, amikor még nem hozta egyszer sem magával, a felismerhetőség elkerülése végett általam meg nem nevezett barátnőt. Szomorú módon, az illető túlzásba vitte rendszeresen az alkoholfogyasztást, és már akkor is szeretett volna élni a dologgal, mikor épp nem együtt múlatták az időt.

Enikő igyekezett lefoglalni őt, minél több közös programot csinálni, hogy felügyelhesse, rászólhasson, ha túlzásba vinné. De végül ez a módszer nem, csak a felepulok.hu nevű weboldalon keresztül igénybe vehető konzultáció segített neki, nekik. Enikő is belátta, hogy nem az a módja, hogy passzívan figyeli és csak néha szól. Említett helyen, az ott történtek után mindketten megértették, hogy az alkoholizmus kezelése profikra bízandó, mert az alkoholizmus komolyabb probléma annál, minthogy ne foglalkozzon vele szakember.

Állapotfelmérések, egyéni és családi konzultációk nem csak a fővárosban lehetségesek, minden infó elérhető a weboldalon, akinek szüksége lenne rá. Természetesen a kapcsolatfelvételnek is rengeteg módja van velük, kattintsatok ehhez a fenti linkre. Enikőék példája is mutatja, hogy jó, ha van egy segítő fél, aki “fogja a kezünket” és elmagyarázza, hogy a félelem nem kéne visszatartson minket a szembenézéstől. Szembenézni nehéz, de ott indul a gyógyulás. Az oldalon is leírják, hogy másképp nem fogunk meggyógyulni teljesen sajnos, de nekik van egy nagyszerű, intenzív terápiás módszerük, amihez nagyszerű környezetet alakítottak ki, csak meg kell győznie valakinek a segítségre szorulót. Mondjuk arról, hogy az anonimitás garantált, és, hogy ne a szégyentől féljen, hanem a spirálban való még mélyebbre csavarodástól.

Egyébként az említett intézményt “Addiktológiai- és Családkonzultációs Központnak” hívják és nem csak az anonimitást, de a mindenféle feltűnésmentességet is garantálja, ha alkoholizmus kezelése a cél. Egy Veszprémhez közeli, falusias, de rendkívül felkészült helyen tudnak 28 napos intenzív, bentlakásos programot nyújtani azoknak, akik le akarnak szokni. A “falusias” nem véletlen, direkt akarták elvinni a kezelés helyszínét minden, zavaró tényezőtől. Nem akart a feleségem túl sokat kérdezősködni Enikőtől, de ha jól értettem, az említett barátnő ilyenen vesz éppen részt. Enikő hangulatváltozásából ítélve, azt olvastuk ki, hogy az előrehaladás látványos, és az oldalon is azt írják, hogy lehet hétvégenként a családnak is csatlakozni a maguk módján a gyógyulási folyamathoz. Ez tehát egy nagy megnyugvás lehet a hozzátartozóknak is, hogy biztonságban tudják a szerettüket. Teljes ellátás, és ott alvás, egy kellemesen eldugott helyen – nem lehet baj, csak a gyógyulást szolgálja minden.

Magáról az alkoholizmusról is sokat olvashatunk, és szakmai jellegű leírásokból is megérthetjük: ez tényleg egy olyan betegség, amit az 1950-es évek óta jobb helyeken valóban betegségként is kezelnek, nem úgy, mint korábban, amikor csak egy tünetegyüttesnek vélték. Bevált szakemberek, erre specializálódott addiktológusok tudnak segítséget adni, nem pedig akárki. A felepulok.hu-n minden információ elérhető, hogy kik is ők.

Ezek alapján azt javaslom, ha alkoholizmus kezelése ügyében kellene kipróbált megoldás, akkor: felepulok.hu! A visszajelzésekből is ez látszik, amiket a neten találtam róluk. Ez működhet!