A szépségipar kreatív munkaköröket foglal magába többnyire. Legalábbis a lényegi része. Egyrészt a kézi ügyesség, másrészt a szépérzék segít abban, hogy csodálatos dolgokat alkossunk, azok viselőinek legnagyobb boldogságára. De néha az ilyen dolgok művelőinek is tudniuk kell, miként megy végbe mondjuk egy betéti társaság alapítása. Ha nagyban szeretnének utazni. Vagy, ha egy kibővült vevőkört szeretnének megtartani, és elegendő időpontot biztosítani számukra, akár több szalonban… Mind belefuthatunk ilyesmibe, hogy a magunk útjára léphetünk, még ha nem is így kalkuláltunk előzetesen, az életünk aktuális szakaszára vonatkozóan.

Ha valaki önállóvá válna tehát, ha a maga kezében tartaná a gyeplőt, egy saját cég vezetőjeként, és ez a dolog, a betéti társaság alapítása a legjobb út, hogy saját magát valósítsa meg olyasmiben, amihez ő ért, de mégsem nyitott a cégalapítással járó ügyek megoldására, mit tegyen akkor? Nem nyitott a kamarához, cégbírósághoz és egyéb helyekre történő bejelentéssel kapcsolatos dolgokra, valamint papír- és ügyvédi munkával kapcsolatosakra, de a saját szalon megvalósításának álmát mégsem szeretné kukázni, nos, a hozzá hasonlóknak segít sokat a topcegalapitas.eu oldal.

Mert az álmokat meg kell élni és többek között a szépségszalon is lehet egy jól menő, nagy biznisz! No meg, hát van, aki ebben hisz – akár tudja előre, hogy fog-e elég hasznot hozni, akár nem, a lelkesedése töretlen… Nem kell mindig mindenkinek értenie mindenhez. Ott vannak a professzionális üzleti szolgáltatók! Én például a “számokat” nem szeretem, más az ügyvédre tartozó dolgoktól kap frászt, mert nem hajlandó bogarászni a túlzottan sokszorosan összetett mondatokat, hivatalos papírokon… Mégis, mi mind, ilyen emberek is aggódunk, hogy minden rendben menjen, ha a magunk urai akarnánk lenni és továbblépni a kisvállalkozói, pláne alkalmazotti státuszon. Hiába nem értjük, attól még nem tudjuk félvállról venni! Nem is vesszük, hanem ilyenkor be akarjuk biztosítani magunkat, és a topcegalapitas.eu tehát rengeteg módon segít. A cégalapítástól kezdve, ami már a gyakorlati részt illeti, az elméleti tájékozódásig, bizonyos cégtípusoknak pedig a székhelyszolgáltatásig bezárólag. Ez rendezhető náluk 6 teljes hónapra, egy ajándék hónappal. Tehát nyerünk időt, és most tágítsuk is ki a fókuszt az szépségiparról minden másra – mert ez a lehetőség mindenkinek szól! A betéti társaság alapítása és a korlátolt felelősségű társaság alapításának a lehetősége…

Ha nem is az ingyenes csomagjukat választjuk, akkor is csak 17.900 forintba kerül az a “céglapítós” szolgáltatásuk, amiről az imént már átbeszéltük, hogy egy bizonyos embertípusnak olyannyira nélkülözhetetlen, hogy anélkül rémálom lenne az élete, mert cégbíróságra rohangálni bizony nem mindenkinek “olyan természetes”. Vagy úgy is fogalmazhatnék, ami a rémálomnál is rosszabb, a valódi álmatlanság: amit az okoz, hogy mindent jól gondoltunk-e, mielőtt beadtuk a papírokat? Ugyanis elsőre néha tényleg lehetetlen átlátni, hogy adózás szempontjából jó konstrukciót választottunk-e, lesz-e valami probléma abból kifolyólag, hogy valamire nem gondoltunk, mik a fizetendő járulékok, milyen határidők vannak ezekre vonatkozóan, és mikor mi esedékes éppen… És azt írják, ezekbe olykor még a könyvelők is belezavarodnak. Na és akkor jönnek a kellemetlen NAV-üzenetek!…

Ők, a topcegalapitas.eu általános tájékoztatója útján is felhívják a figyelmünket, hogy találjunk persze első lépésben egy könyvelőt, és még azt is leírják, mitől lehet gyanús, hogy nem a legfelkészültebb szakembert választottuk, annak esetében. Leírnak mindent a székhelyről (még ha nem is kérünk egyben szolgáltatásnyújtási segítséget), hangsúlyozzák, hogy válasszunk helyesen tevékenységi kört, és tisztázzuk a befizetés részleteit, ha van minimális tőkefeltétel. A bt alapításnak speciel nincs ilyen feltétele, de ha már kft-t alapítanánk, akkor ez 3 millió forint. (Apropó, kft-t is alapíttathatunk velük)

A betéti társaság alapításának ügyébe kicsit belefolyva: kell egy beltag és egy kültag a megalapításához. 2-3 nap alatt szokták átlagosan bejegyezni, ha ilyen cégformával alapítunk céget. Az adószám megszerzése után lehet rögtön számlára dolgozni – ehhez fontos, hogy ne legyünk adóregisztrációban akadályozva. A topcegalapitas.eu-hoz ha bejelentkezünk, ők küldenek egy adatlapot, aminek visszaküldése után elkészülnek az okiratok, és ezután kell csak megjelennünk az igazolványainkkal, aláírni mindent. Ügyvédi ellenjegyzés jön, majd, ahogy írtam 2-3 nap csak onnantól a bejegyzésig.

Fontos! El kell döntenünk, hogy mi legyen a cég neve, mert ezek után már nem lesz idő ilyesmin gondolkodni. Találjuk ki ezt jó előre! Ahogy nyilván azt is, hogy milyen tevékenységi körre helyeződik a hangsúly. Ebben segít a könyvelő is, de olvassunk el mindent, mert jobb érteni, mintha mindenért fel kell hívnunk idővel valakit. Érteni akkor is kell, ha más vállalja helyettünk a felelősséget sok dologban. Rengetegféle megnevezésű tevékenységi kör van már, amikben egy-két dolog, tevékenység olykor fedi egymást. Szakterületre válogatja…

Könyvelő tehát kell, de ügyvéd rendelkezésre áll a topcegalapitas.eu-nál. A székhelyszolgáltatással spórolhatunk meg sok kezdeti költséget (ezt jelenti az a csomag, amiről beszéltem), és nem csak oly módon, hogy az IPA-mentes verzió mellett döntünk. Munkadíjakat engednek el, fővárosi székhelybérlés esetén is – tehát ha nem csak egy dologra szerződünk velük. Azt a helyet, ahol valós munka folyik (esetlegesen) nagyobb cégünk életében, valójában telephelynek nevezzük, nem pedig székhelynek. Külön telephelyre bizonyos méret felett lehet szükség. Ez nem ugyanaz, ismétlem, mint a székhely, de gyakran vannak ezek egyazon településen. Olyan is létezik, hogy “fióktelep”. Ez olyasmi, ahol hasonló tevékenység zajlik, de már, fizikailag máshol található. Eltérő településen, mondjuk. Szintén nem feltétlenül a székhelyet jelenti a “központi ügyintézés helyszíne”. Ilyeneket, mint ezen utóbb említett dolgok, mind fel kell tüntetni a cégjegyzékben. Ugyanúgy, ahogy a létesítő okiratban is. Ugye milyen bonyolult tud lenni? Mennyire szerteágazó?…

De nyugodjatok meg, emiatt senkinek nem volna érdemes feladnia a próbálkozást, mert nem hibázhatunk, ha kérjük a topcegalapitas.eu közreműködését! Akár még külön tanácsadást is. Jó, ha valaki felelősséggel csinálja ezt, akkor is, ha nagyjából értjük mit csinál, de lesz aki elmagyarázza a nagyon “kezdőnek” is, hogy mi miért kell. Akad, aki több cégben vállalt már szerepet, és alapításból is kivette a részét. De mindenki csinálta először, mindenkinek volt egy első alkalom – ugyanakkor nem mindenki trenírozódott ilyesmiben legalább egy kicsit, mondjuk társként vagy ilyen cégnél dolgozóként, belelátva a fontosabb ügyekbe.

A cégalapítás mindenkinek való, akinek van egy álma. És ne csak magunkra gondoljunk, hanem azokra, akik pont valami olyat keresnek, amit mi szolgáltatnánk. Vágjatok bele, olvassátok el a főbb tudnivalókat, majd telefonáljatok az oldalon feltüntetett számon! A változó jogszabályi környezetet se feledjétek, mert, ha valami 10 éve úgy volt, és mi akkor értettük a módját, ne a régi reflexek alapján vágjunk bele most, a jelenben. Ha valamit elrontottunk, akkor sincs persze vége a világnak. Ha csak most hallottatok az általam javasolt lehetőségről, meglévő cégeteket is segítenek módosítani: topcegalapitas.eu.