A környezetvédelem egyre fontosabb része lesz az életünknek, ami szerintem egy nagyon jó dolog. Bolygónk erőforrásai végesek, a környezetszennyezés pedig elképesztő méreteket öltött. A minap pont erről beszélgettünk a szépségszalonban, ahová hajat festetni mentem. Nagyon szeretem ezt a szalont, mert ők is nagyon figyelnek a környezetvédelemre. Olyan hajfestékeket és hajápolási szereket használnak itt a fodrászok, melyek nem szennyezőek, és még a csomagolásuk is környezetbarát. De nem csak a fodrászok, hanem a kozmetikus és a körmös is maximálisan környezettudatos. Nemrég például napelemes rendszerrel szerelték fel a szalont, hogy így is hozzájáruljanak bolygónk tehermentesítéséhez.

Az első tapasztalataik nagyon kedvezőek voltak, mint mondták, egyáltalán nem bánták meg a rendszer telepítését. Engem is megkérdeztek, hiszen tudják, hogy a mi családi házunkon egy ideje már működik a rendszer és voltak ott olyan vendégek is, akik még előtte állnak. Elkezdtünk tehát beszélgetni, és nagyon sok kérdés került szóba.

A napelemes rendszer telepítéséhez elérhetők uniós pályázatok magánszemélyeknek. Ez az első nagyon jó hír. Hiszen a napelemes rendszerek telepítése nem olcsó mulatság, és bár 8-10 év alatt megtérül a beruházás, azért nem mindenkinek áll rendelkezésére a kezdeti összeg. De ugyan ki ne szeretné elfelejteni a villanyszámlát? Ki ne szeretné védeni a környezetét?

Ráadásul ha mindehhez rendelkezésre állnak uniós pályázatok magánszemélyeknek, akkor még a kezdeti költségek miatt sem kell aggódni. De hogy miről is van szó pontosan? A kérdések megválaszolásáért érdemes felkeresni a napelempalyazatok.hu oldalt, ahol ingyenes helyszíni felméréssel állnak az érdeklődők rendelkezésére. Hisz ez az első és legfontosabb lépés, ha napelemet szeretnénk teljesíteni. Ilyenkor a szakemberek felmérik az épületet, annak fekvését, a tető dőlésszögét, a stabilitását és megállapítják, hogy hová lehetne elhelyezni a napelemeket.

A napelemek száma persze attól függ, hogy mennyi energiát is fogyaszt a háztartásunk. Ezt kiszámolni sem nagy ördöngösség, hisz elég elővenni a villanyszámlákat és megnézni egy év fogyasztását. Persze aki napelemes rendszer telepítésén töri a fejét, annak érdemes egy kicsit a jövőbe is tekintenie, és átgondolnia, hogy mondjuk a következő tíz évben milyen bővítéseket, fejlesztéseket tervez az otthonába. Így ha valaki elektromos autót szeretne vásárolni, és azt otthon szeretné tölteni, érdemes már ezzel is kalkulálni. Ugyanígy számoljuk bele például ha klímát, klímákat szeretnénk felszereltetni, vagy egy úszómedencét fűteni. Érdemes egy kicsit több energiában gondolkodni, hiszen még mindig jobb, ha több energiát termel a napelemes rendszerünk, amit aztán az áramszolgáltató kifizet nekünk, mintha a szükségesnél kevesebbet termelne, és így nekünk kellene fizetni.

Persze a napelemes rendszert lehet bővíteni, azonban nem a végtelenségéig, az inverter ugyanis csak egy bizonyos szintig terhelhető, annak cseréje egy nagyobb teljesítményűre pedig nagy költség. Szóval ha megvan az igényünk és felmérték a lehetőségeket is, akkor már el is indultunk azon a bizonyos úton.

De hogy melyek a már említett uniós pályázatok magánszemélyeknek? Ez az úgynevezett Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel. Ez a hitel jelenleg csak a Pest megyében és Budapesten élő magánszemélyek számára nyitott, és 500 ezer forinttól 5 millió forintig felvehető 0 százalék kamatozású hitelt jelent. Ezt a kamatmentes hitelt természetes személyek vehetik igénybe napelemes rendszerek, napkollektorok és hőszivattyúk telepítésére, valamint az energiahatékonysághoz szükséges hőszigetelésre és a nyílászárók cseréjére. Ehhez 10 százalék önerő szükséges, a futamideje pedig maximum 20 év.

Azonban azoknak sem kell elkeseredniük akik nem Budapesten vagy Pest megyében élnek, hiszen számtalan más lehetőség is rendelkezésre áll ahhoz, hogy a napelemes rendszerük kiépítéséhez valamilyen támogatást vegyenek igénybe. Az egyik ilyen kifejezetten kedvező támogatás a tanyán élőket érinti. Ezzel a támogatással 95 százalékban vissza nem térintendő támogatást lehet igényelni, ami egy fantasztikus lehetőség. Ez is egy pályázat, ami a Tanyák háztartási léptékű villamos energia és vízellátás, valamint szennyvízkezelési fejlesztései címet viseli. Erre is pályázhatnak a magánszemélyek, de önkormányzatok is. Ennél a pályázatnál maximum 4 millió forintot támogatási összeg érhető el. És fontos, hogy az adott tanyán életvitelszerűen éljen a pályázó. Egyre többen döntenek egyébként a tanyasi élet mellett. Akik szeretnének egy kicsit eltávolodni a világ zajától, akiknek elegük van a rohanó életből, a nyüzsgésből, akik szeretnék például maguknak megtermelni a zöldségeket, gyümölcsöket.

Természetesen nem csak magánszemélyek, hanem vállalkozások is pályázhatnak napelemre, mint ahogy a szépségszalon is tette.

De vannak a pályázatokon kívül is olyan lehetőségek, melyekkel finanszírozni lehet a kezdeti költségeket. Ilyen a lakástakarék, aminek összege felhasználható napelemes rendszer telepítésére is. Még az állami támogatás időszakában sokan kötöttek lakástakarék szerződést, érdemes ilyenben is gondolkodnia azoknak, akiknek mostanában jár le a megtakarítási időszakuk.

A napelempalyazatok.hu honlapon érdemes tájékozódni a pontos feltételekről és a többi pályázati lehetőségről, hiszen a napelemes rendszer kialakításának költségeit több módon is lehet finanszírozni. Például aki 25 év alatti gyermeket nevel, azok számára elérhető egy 3 millió forintos támogatás, amivel a beruházás 50 százaléka fedezhető. Az átlag alatti jövedelműek is pályázhatnak 100 százalékban vissza nem térítendő támogatásra ez év végén. Érdemes ezeknek a pályázati lehetőségeknek alaposan utána nézni, hisz akár a nulla százalékos hitel, akár a vissza nem térítendő támogatás nagy segítség lehet a rendszer telepítéséhez.

Maga a napelemes rendszer telepítése nem tart sokáig, egy-két nap mindössze, az előtte és utána lévő ügyintéznivaló, rákötések viszont elhúzódhatnak. Az is nagyon fontos, nem csak az ilyen rendszereknél, hogy érdemes a minőségre törekedni és a márkásabb, megbízhatóbb gyártók kínálatából választani. Ugyanígy arra is nagyon kell figyelni, hogy a kivitelezés is profi legyen. Hiszen ahogy a mondás tartja, olcsó húsnak híg a leve. Aki pedig a név nélküli, megbízhatatlan gyártók termékeit választja, az nagyon sokat kockáztat. Hisz a rossz minőség nem csak csökkent hatásfokot jelent, hanem bizony gyakrabban előfordulhatnak meghibásodások, a végén pedig még akár többe is kerülhet az egész, mintha eleve a jó minőséget és a jó kivitelezőt választottuk volna. Ezért is érdemes felkeresni a napelempalyazatok.hu honlapot és kérni az ingyenes felmérést.

Tehát összefoglalva, érdemes feltérképezni, hogy ránk vonatkoznak-e az uniós pályázatok magánszemélyeknek. Aztán kérni egy ingyenes helyszíni felmérést, felmérni, hogy mennyi energiát is szeretnénk felhasználni, ebben gondolni a jövőre. Hisz az alulméretezett rendszer nem termel annyi energiát, amennyire a háztartásunknak szüksége van, a túlméretezett rendszer pedig nagyon megnöveli a kezdeti költségeket, így az egész beruházás hosszabb idő alatt térül meg. Ezért jó egy picit túlméretezni, de azért nem átesni a ló másik oldalára. Érdemes jó minőségű napelemet és kiváló szakembereket választani, és észre sem vesszük, a napelemek már fel is kerültek az otthonunkra.

A szépségszalonban töltött idő nagyon hasznos volt, legalábbis a többi vendég számára, hisz tele voltak kérdésekkel, melyekre örömmel válaszoltam. Miért is ne tettem volna, hisz én maximálisan meg vagyok elégedve a rendszer működésével, megbízható és környezetbarát. Ráadásul a villanyszámlát is elfelejthettem végre, ami azért igen tetemes volt az utóbbi években. Ha csak belegondolok, hogy mennyi minden vesz körül, ami elektromos árammal működik, nincs min csodálkozni. Most viszont már a nap sugarai szolgáltatják az energiát, aminek én nagyon örülök és mindenkit csak biztatni tudok arra, hogy vágjon bele a napelemes rendszer telepítésébe, mert megéri.